Alt du trenger å vite om låsesylindre

14 februar 2024 Eivind Øi

editorial

Låsesylindere er en av de mest grunnleggende komponentene i moderne låsesystemer. De er hjertet i enhver lås og er det som gjør at nøklene kan låse opp eller låse døren. En låsesylinder må være pålitelig og sikker, ettersom den beskytter våre hjem, kontorer og verdier. Forståelse av hvordan disse enhetene fungerer, samt hvilke alternativer som finnes på markedet, kan hjelpe deg i valget av riktig løsning for din sikkerhet.

Hva er en låsesylinder?

En låsesylinder er en mekanisme som kontrolleres av en nøkkel. Den består som regel av en sylinder som kan roteres noe som enten aktiverer eller deaktiverer låsemekanismen. Innsiden av en sylinder inneholder flere små stifter eller plater, som må justeres i riktig posisjon med riktig nøkkel for at sylinderen skal kunne dreie.

Det finnes forskjellige typer låsesylindere, inkludert standard sylindre, dobbelsylindere og sylindere med mulighet for omkoding. En standard sylinder har en nøkkelåpning på en side, mens en dobbelsylinder har det på begge sider, noe som øker sikkerheten da det kreves en nøkkel for å åpne fra begge sider. Sylindere med omkode egenskap tillater ny nøkkelsett uten å måtte bytte ut selve sylinderen.

lock cylinder

Typer av låsesylindere

Dette er blant de mest vanlige typene i Europa, og navnet kommer fra deres utbredelse på kontinentet. De kjennetegnes av sin sylinderformede utforming og er tilgjengelige i mange varianter, inkludert enkeltsidede, dobbeltsidede og tommelfingerturn-modeller for enkel låsing uten nøkkel. Oval sylindere er svært populære i Skandinaviske land. De deler mange av de samme egenskapene som europrofil sylindere, men har en oval form som harmonerer med visse typer låskasser og dørdesign.

Rim sylindere er ofte funnet i eldre dører og påmonterte låser, typisk i Storbritannia. De kan lett gjenkjennes av deres lange hale og plassering utenfor dørkassen. Når du velger hvilken type låsesylinder du skal bruke, er det viktig å vurdere sikkerhetsnivået, stilen på døren, og om sylinderen passer med ditt eksisterende låsesystem.

Sikkerhet og vedlikehold av låsesylindere

Når det kommer til låsesylindere, er sikkerhet det mest sentrale elementet. Det finnes ulike sikkerhetsstandarder og sertifiseringer som viser en sylinders motstand mot ulike angrepsmetoder, så som boring, plukking og bumping. Den europeiske standarden EN 1303 er en av de mest anerkjente, og den klassifiserer sylindere etter deres sikkerhetsnivå.

For å sikre at låsesylindrene varer lengst mulig, kreves det regelmessig vedlikehold. Dette inkluderer smøring av sylinderen med passende olje eller smøre middel, og å unngå bruk av grove eller skadelige kjemikalier. Det er også viktig å unngå å bruke makt hvis nøkkelen setter seg fast, og heller kontakte en låsesmed for å løse problemet på en skånsom måte.

Anbefalt tjeneste – Låsesmed

Når du har bestemt deg for å oppgradere eller bytte låsesylindere, kan det være en smart ide å søke hjelp fra profesjonelle låsesmeder for å sikre at arbeidet blir gjort riktig. 

En låsesmed tilbyr et bredt spekter av sikkerhetsløsninger og har spesialisert seg på alt fra enkelte låsesylindere til komplette låsesystemer. De har lang erfaring og høy kompetanse, noe som sikrer at du som kunde får tilpassede løsninger som dekker alle dine sikkerhetsbehov. Ved å benytte seg av kvalifiserte låsesmeder kan du være trygg på at du gjør en investering i din og dine verdiers sikkerhet.

Flere nyheter